текстове

Живописта на Станислава Стоянова е смела, различна и разкрива нейния индивидуален свят. Наелектризираните и абстрактни платна се отличават с изобразяването на освободени жестове, изписани в ярки, наситени цветове, като намесата на черните мазки напомня обгорена пръст.
По този начин  тя навлиза в такива недоловими теми като емоцията, сюжета, въображението и духовността, създавайки завладяващи илюзорни образи.
Страстта на Станислава към цвета, орнамента, дизайна, хармонията и женската красота насищат творчеството ѝ. Платната ѝ са среда на непрекъснат обмен между абстрактните цветни полета, интуитивните рязки черти, дрипинга, драскулките, лиричните линии, наситените мазки и напластяванията. Вибриращият експресионизъм на художничката е живото-утвърждаващ и насища творбите с усещането за сила, последователност и обновление.
Акрилните абстракции на Стоянова и тези със смесена техника синтезират живопис и рисунка със спонтанността си, размиването на формата и ирационалното. Експресивният стил на художничката е напълно освободен от каквито и да е ограничения и изгражда богатство на изображенията. Увереното, но някак френетично нанасяне на боята изглежда води до бързо покриване на повърхностите в процеса на изграждането им. Станислава има вътрешно усещане за всяка творба и изразява своите чувства чрез жестикулярната непосредственост и рапсодичните цветове – червено, розово, бледо лилаво, наситено лилаво, тюркоазено синьо, блед оранж, светло зелено и морско синьо. Вътрешният и свят се превръща в емблематичен емоционален процес и творбите ѝ ознаменуват  живописта като всемогъщо и неустоимо  изразно средство. Наименованията на картините и навяват чувства, усещания, спомени, представа за пейзажи със скали, хълмове, планини и дървесни форми.
Фигуративната живопис на Стоянова отпраща към митични и религиозни теми, като излъчва вътрешен мир и сила. Тези картини изследват дуалността на тайнството и светлината, човешката фигура и природата, тленното и духовното, предметите и символите.
Художничката черпи от дълбоката си чувствителност при създаването на отличима и въздействаща образност. Както тя се вглежда в себе си и в творбите си, за да повдигне даден въпрос, така и зрителят възприема творбите интерактивно, психологически и емоционално. Следователно концепцията и намеренията на Стоянова, получават пълно покритие.

Шерил Хартъп
Associate Curator Jordan Schnitzer Museum of Art at the University of Oregon, USA


Абстрактен експресионист, Станислава Стоянова представя картини с фин детайл и е ювелирна в колорита, показвайки ярки работи, с поглед, както в макро фотографията, които предават чувство, нарисувано на един дъх….. ако се опитам да търся сравнение в музиката, то определено ще посоча Прокофиевата първа симфония.

Енил Енчев
куратор, A cube contemporary gallery, София,
за изложбата SAVE ME


 
„Докосване в цвят“

Изложба в Български културен Институт, Лондон
1 ноември – 4 декември, 2017

Изискан колорит, свобода и експресия на изказа, цветна хармония – това е водещото в живописта на Станислава Стоянова.
Изложбата „Докосване в цвят“ ни пренася в един нов свят, в който красотата и фината чувствителност на авторката си партнират със силата и размаха на четката.
Създадени с много емоция и творчески заряд, картините й се отличават с изявен авторски поглед, сила на внушението, спонтанност и баланс при изграждане на композицията.
„Докосване в цвят“ обединява серия от абстрактни платна, наситени с много движение, светлина и динамика.
Живописно разработени чрез преливащи мазки, тонове и наслагване на форми и детайли, те са изцяло подчинени на идеята за многопластовото преминаване през сложния спектър от емоции и преживявания.
И все пак основен акцентът в картините на Станислава Стоянова е колорита. На места доминиращ и налагащ, напрегнат и успокояващ, изпълнен с много страст, той допринася за цялостното въздействие на творбата.
Платната на авторката провокират със структурата на цвета и същността на образа. Творбите й са израз на емоция и размах, на невербални и неизказани мисли и настроения, и както самата тя споделя „оставям се на момента и чувството да ме водят“.
Изкуството е красота, индивидуалност, стил и енергия.
Деликатна и изискана, живописта на Станислава Стоянова е вътрешно изживяна духовна реалност, едно истинско „Докосване в цвят“.

Диана Драганова – Щир
Куратор
Национална Галерия, София


Станислава Стоянова се отдава на първоначалните емоционални пориви, импулсирани от нейния допир с морето, като успява да ги претвори в картини с автономно пластическо внушение без да остава в плен на натурата.

Така сетивните впечатления претърпяват сложен процес на модификация за да се опредметят в цвят, тон, нюанс и композиция. Почеркът й е подчертано експресивен, същевременно обагрен и омекотен от тънко лирическо светоусещане, която пронизва творбите й с една общодостъпна поетична чувствителност. Отвъд спонтанността на мазката и на фактурата на материалната субстанция се крие фин и проникновен усет за живописна хармония.

проф. Чавдар Попов

за изложбата „Синьо“ Галерия 8, Варна